top of page
Zoeken
Foto van schrijverTiny Meuleman

Kies je een coach, maatschappelijk werker of psycholoog?

Bijgewerkt op: 13 jun 2021

De experts uitgewerkt voor overzicht in jouw zoektocht!

 

Wat doe je wanneer je al langere tijd voelt dat je stilstaat, of niet lekker in je vel zit? Je herkent het vast, wanneer je gepieker en je klachten toenemen en de normale alledaagse dingen in je leven niet meer ‘als vanzelf’ lijken te lopen. Het voelt als een steen die je tegen de heuvel op probeert te duwen.


In dit soort gevallen heb je wellicht behoefte dat er iemand met je meekijkt. Een deskundig specialist die samen met jou, je situatie, klachten en/of problemen onder de loep neemt en zoekt naar oplossingen. Je krijgt hier en daar wel tips, maar daar word je niet veel wijzer van. De ene persoon laat zich graag begeleiden door een coach, de ander zegt meer baat te hebben bij een maatschappelijk werker en weer iemand geeft aan het beste geholpen te worden door een psycholoog.


Maar wie is dan de juiste persoon voor jou? Waar begin jij? En wat kun je verwachten?


En de huisarts dan..?

Uiteraard kun je met je hulpvraag altijd contact opnemen met je huisarts. Hij/zij kent je meestal goed als patiënt, houdt een correct patiëntendossier bij en heeft daarnaast brede ervaring met uiteenlopende klachten en hulpvragen. Daarnaast is je huisarts vaak onderdeel van een divers, groot netwerk van professionals en specialisten, waardoor hij/ zij je deskundig kan doorverwijzen. Tóch besluiten veel mensen zelfstandig op zoek te gaan naar de meest passende partij. Dit kan voortkomen vanuit gevoelsmatige- of praktische redenen (geen klik/ te lange wachttijden) of vanwege een persoonlijke voorkeur of wens om vanuit alle vrijheid te kiezen voor een deskundige organisatie/ persoon enz.


Start van de zoektocht

Het aanbod op hulpvragen is, net als de verscheidenheid van klachten, erg groot. Ook lijkt er meer en meer overlap te bestaan in de diverse werkgebieden door de verbrede deskundigheid van professionals.


In advies- en kennismakingsgesprekken wordt mij met regelmaat de volgende vragen gesteld:

“Kan ik met deze situatie ook bij jou terecht? Zo ja, wat kan ik dan verwachten?

Wat is je behandelmethode? Hebben meer professionals deze werkwijze?

Bij welke zaken kan ik níet bij jou terecht? Waar moet ik dan heen?”


Om je een beetje wegwijs te maken in je zoektocht, heb ik hieronder beschreven wat grotendeels de taken en verantwoordelijkheden zijn per professional en met welke doelgroep deze werkt. Ook beschrijf ik enkele verschillen tussen deze professionals.


Wie is de maatschappelijk werker?

De maatschappelijk werker is een professional die opgeleid is om mensen met problemen te helpen om (weer) grip te leren krijgen op hun leven. Dit kan zijn op fysiek, sociaal, economisch, wettelijk en mentaal gebied. De werker kijkt hierbij niet alleen naar het probleem van deze persoon, maar neemt ook zijn/haar levensomstandigheden, de omgeving en leefwereld mee.


Taken van een maatschappelijk werker

De meeste maatschappelijk werkers ondersteunen vaak mensen in de geestelijke gezondheidszorg, maar zijn ook werkzaam op het gebied van counseling, psychotherapie, schuldhulpverlening, liefdadigheidswerk enz. Zij kunnen werkzaam zijn bij mensen thuis, in zorg- en welzijnsinstellingen of op beleidsniveau, afhankelijk van de hulpvraag. Je wordt begeleid door de maatschappelijk werker om zélf weer vorm te geven aan je dagelijks leven.


Wie is de psycholoog?

De psycholoog is een professional die is opgeleid om de geest en het gedrag van mensen te bestuderen. Hij/zij helpt mensen met het overwinnen en oplossen van hun psychologische, mentale of gedrag gerelateerde problemen.


Taken van een psycholoog

De psycholoog bestudeert normaal en abnormaal psychologisch gedrag & mentale toestanden van mensen door te kijken naar hun cognitieve, emotionele en sociale processen. Hij/zij observeert, interpreteert, doet verslaglegging en maakt een analyse. De psycholoog bestudeert de psyche en het gedrag van een individu naar zichzelf en de ander, binnen de (leef)omgeving en maakt vervolgens een behandelplan.


Wie is de coach?

De coach is erop gericht om op een gestructureerde en doelgerichte manier, de kwaliteiten van mensen te verbeteren. Hij/ zij probeert een positieve wisselwerking tot stand te brengen tussen inzicht en gedrag. Deze persoon kijkt op een praktische- en positieve manier naar de reeds aanwezige vaardigheden en mogelijkheden van de cliënt (coachee) om hiermee verder te bouwen aan de persoonlijke ontwikkeling en groei van deze persoon.


Taken van een coach

De hulpvrager bepaalt zélf het doel waaraan gewerkt wordt. De coach begeleidt en monitort het leerproces, stelt vragen, geeft desgevraagd adviezen en voegt waar nodig kennis toe. De coach probeert de aanwezige draagkracht te vergroten door het stellen van behulpzame, reflecterende vragen, het delen van praktische kennis & het inzetten van passende tools en technieken.


Wat is nou het verschil tussen al die profi's?

Maatschappelijk werkers werken graag praktisch en oplossingsgericht en kijken met de persoon naar zijn/ haar probleem in relatie met zijn/ haar (leef)omgeving. Hier ligt vaak een sociaal maatschappelijk probleem ten grondslag. Voorbeelden van vraagstukken die door een maatschappelijk werker opgepakt kunnen worden zijn:

  • opvoedingsproblemen, relatieproblemen, alcoholproblemen, huiselijk geweld, geldproblemen, rouwverwerking, eenzaamheid, somberheid, angst enz.


Psychologen houden zich over het algemeen bezig met psychische/ psychiatrische problemen/stoornissen van een persoon. Ze oriënteren zich breder & dieper op de onderliggende, innerlijke processen van deze persoon (het denken, voelen, beleven & hersenen) en op het gedrag dat daaruit voortvloeit. Er wordt een diagnose gesteld, waarmee ze -op basis van de analyse- de problemen kunnen verbeteren door een behandelplan te maken. Hier ligt vaak een probleem in de psyche van de persoon en diens gedrag ten grondslag. Voorbeelden van vraagstukken die bij een psycholoog opgepakt kunnen worden, zijn:

  • slaapproblemen, verslavingsproblematiek, persoonlijkheidsstoornissen, depressies, stress, trauma’s, burn-out, angsten, rouw- en verliesverwerking.

Door een Coach wordt, in tegenstelling tot een maatschappelijk werker en psycholoog, niet gewerkt aan de ‘probleemkant’, maar aan de oplossingsgerichte kant. Niet het probleem of verleden staat centraal, maar de manier en de mogelijkheden waarop je er mee omgaat richting de toekomst. Het coachen kenmerkt zich door de insteek van positieve psychologie, met een oplossingsgerichte aanpak. Het vertrekpunt is de aanwezige draagkracht van de persoon. Voorbeelden van vraagstukken die bij een coach opgepakt kunnen worden, zijn:

  • identiteit- en persoonlijkheidsvraagstukken als 'wie ben ik, wat wil ik, wat kan ik?', vastzitten bij maken van (studie)keuzes, onzekerheid, faalangst, pleasegedrag, negatief en/of laag zelfbeeld, prestatiedrang, relatieproblemen, opvoedingsvraagstukken enz.


Wat kan Good Conversations voor jou doen?

Allereerst luister ik in mijn rol als coach naar jouw hulpvraag, je wensen en doelen.

Vervolgens lopen we samen langs betekenisvolle fases van je leven en staan stil bij periodes en gebeurtenissen die (blijvend) indruk op jou hebben gemaakt.

We zoomen in op jouw gedachten, gevoelens, emoties en/of je gedrag in diverse situaties, zodat je jouw kennis en zelfbewustzijn vergroot.

Je krijgt inzicht in jouw belemmerende gedachten, die jou als ‘saboteurs’ in hun greep houden.

Met diverse krachtige oefeningen en tools krijg jij steeds meer inzicht in jouw gedachten en je gedrag, in de herhalende gedragspatronen die onbewust zijn ontstaan en in de ‘triggers’ die dit gedrag veroorzaken.

Hiermee voel je ruimte toenemen om jezelf steeds sneller even op ‘pauze’ te drukken en je gedachten te trainen, waardoor ander gedrag ontstaat.

Met deze vaardigheid pak jij meer en meer de regie, vergroot je je zelfvertrouwen, durf je krachtigere keuzes te maken die ineens heel logisch voor je zijn en neemt je draagkracht verder toe.


En wat als de keuze niet blijkt te werken..?

Net als bij de andere professionals, mag je van mij verwachten dat ik je tijdig meeneem in mijn twijfel of ik de juiste persoon ben om je verder te helpen. Een deskundig coach kent haar/zijn expertise en onderzoeksveld én waardeert en respecteert ook de grenzen hiervan!


 

Ben jij na het lezen van dit artikel nieuwsgierig of enthousiast geworden?

Voel jij dat het nu tijd is om door te pakken? Wil je weer in het zadel zitten en de regie terug? Ben jij benieuwd welke krachtige stappen jij kunt zetten richting jouw gewenste leven? Kijk dan verder op de site voor meer informatie en boek een coachgesprek of 1 van de inspirerende workshops!


Meer weten over de methode en werkwijze van Good Conversations?

De methodiek van Good Conversations is ontstaan vanuit de missie van Tiny: “wij creëren de allerbeste relatie met de ander, via onszelf”. Om dit te bereiken heeft ze diverse opleidingen en studies gevolgd op het gebied van psychologie & maatschappelijk werk, praktijkkennis en ervaring opgedaan in diverse rollen binnen uiteenlopende organisaties, is ze aangesloten als uitvoerend coach bij 365dagensuccesvol en heeft ze een werkmethode ontwikkeld, genaamd LEF! waar ze mensen mee begeleid en een boek over publiceert.


Wil je liever eerst kennismaken in een vrijblijvend gesprek? Plan dan een gratis kennismakingsgesprek in op een tijdstip die jou het beste uitkomt of stuur een chat!

930 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page