Hoe houd je je relatie sterk én leuk? Welkom liefdestalen!
- Tiny Meuleman
- 11 sep 2022
- 7 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 12 sep 2022
Ken je eigen liefdestaal en spreek die van je partner!
Veel stellen met een langdurige relatie (maar ook singles) worstelen met vraagstukken over het leuk houden of verbeteren van hun relatie."In het begin was het heerlijk, passievol en super gezellig samen, alles leek vanzelf te gaan! Nu voelt het of we elkaar niet meer begrijpen of geen aansluiting meer hebben, terwijl we nog zoveel praten met elkaar".
Herkenbaar?
Wellicht herken je een aantal van deze situaties:
"Hebben we net een discussie gehad, gaat hij ineens de vaatwasser uitruimen en het gras maaien!" Volgens mij houd ze niet meer van me, want ze wil nooit knuffelen of vrijen, alleen maar praten". Hij vindt me waarschijnlijk niet mooi meer, want wat ik ook aantrek, hij geeft me nooit een compliment". Sinds we een gezin vormen, werkt hij steeds langer en harder, terwijl ik alle avonden alléén op de bank zit. Wilde hij wel een gezin?" Waarom bedenkt zij nooit een leuk kadootje voor mijn verjaardag, ben ik soms niet belangrijk meer? enz.
De relatie voelt moeizaam, veeleisend, verwarrend en eenzaam. De liefde is verdwenen, de relatie lijkt kapot... en twee verdrietige , moe getreden mensen blijven achter.
"Hoe kan ons dit gebeuren en wat kunnen we er aan doen?"
Grote kans dat jullie langs elkaar heen ‘spreken’ in het uiten van jullie liefde voor elkaar.

Ontdek jouw liefdestaal!
Ieder mens heeft behoefte aan basisgevoelens van liefde: zoals erkenning, waardering, koestering, een knuffel, aandacht enz. Het laat je voelen dat er van je gehouden wordt en dat je ertoe doet. Wanneer jij van iemand houdt, of erg op iemand gesteld bent, dan uit je dat ook vaak op een bepaalde manier. Zo ook je partner. De manier van uiten verschilt dus van persoon tot persoon.
Wanneer jij je partner wilt verwennen of laten weten dat je van hem/ haar houd, op welke manier uit jij dit dan meestal? Met andere woorden: welke liefdestaal spreek jij? En welke voorkeurstaal 'ontvang' je van je partner?
Het herkennen van de liefdestaal, zorgt direct voor meer begrip naar elkaar én het houdt jullie relatie gezond!
De 5 liefdestalen
Volgens Gary Chapman zijn er vijf manieren, we noemen ze liefdestalen, waarop wij het liefst onze liefde tonen, herkennen en ontvangen.
1. Positieve woorden geven (words of affirmation)
Merk je dat je het fijn vindt om je partner aan te moedigen, op te beuren of complimenten te geven? Voel je je ook een stuk ‘lichter' en zachter wanneer je ze krijgt? Grote kans dat dit dan jouw voorkeurstaal is. Voorbeelden van positieve woorden en complimenten zijn: ‘ik vind het zo knap van je dat.., ‘die jurk/ broek staat je goed!’ ‘’ Ik vind het fijn dat je de kinderen van school hebt gehaald', of ‘je betekent de wereld voor mij’.
De tegenhanger daarvan is dat jouw partner je (onbedoeld) erg kan kwetsen als deze wat naars tegen je zegt. Dat vergeet je namelijk niet zo snel en wanneer dit je liefdestaal is, komt dit extra hard binnen!
Is de favoriete liefdestaal van jouw partner, positieve woorden?
Geef dan dagelijks een complimentje! Spreek je waardering uit. Dit kan over kleine, concrete dingen of acties gaan, zoals: "leuke schoenen, wat zie je er fris/ leuk/ mooi uit! Fijn dat je de hond uit hebt gelaten, een kopje koffie hebt gezet, mijn moeder hebt geappt, eerder thuis bent van je werk enz.."
Ook jouw steunende, aanmoedigende woorden vallen hieronder. Wanneer je partner in situaties zit waarin hij/zij zich minder op het gemak of zelfs onveilig voelt, kun je hem/ haar goed geruststellen. Misschien durft je partner bepaalde kansen niet te grijpen, bang voor wat komen gaat? Jouw aanmoediging en steun kan ervoor zorgen dat deze tóch de stap zet en nieuwe wegen bewandelt, omdat dit zo'n belangrijk gevoel van liefde is voor hem/ haar! Tip: maak attente briefjes voor in de broodtrommel of schrijf eens een liefdesbrief!
2. Cadeaus geven (gifts)
Hier vind je het fijn en belangrijk om leuke dingen te maken, te bedenken of te regelen voor een ander. Het gaat er niet perse om dat je dure materiële dingen koopt. Het gaat om de moeite die jij voor iemand doet of iemand anders voor jou doet, het gebaar van het geven! Dit kan al een klein bloemetje zijn, een zelf geplukt wildboeket, een gevonden steen of speciale schelp. Het hoeft niets te kosten, mag wel, maar het is belangrijk dat iemand laat zien dat deze je goed kent en om je geeft. Wanneer je dit ontvangt, voelt dit dat er aan je gedacht wordt, dat je bijzonder bent. Cadeaus geven (en ontvangen) zijn voor jou simpelweg een teken van aandacht, liefde!
Is de favoriete liefdestaal van jouw partner, cadeaus?
Cadeaus kunnen dus worden gekocht, gemaakt of gevonden. Cadeaus hoeven niet duur te zijn. Het gaat om de intentie waarmee je een cadeau geeft! Is dit de liefdestaal van je partner en vind jij dit een lastige liefdesuiting?
Denk dan eens aan alle cadeaus die je partner in het verleden heeft gekregen. Welke viel in de smaak?
Vraag rond bij anderen waar je partner het weleens over heeft. Wat vindt hij/ zij belangrijk?
Wat kun jij halen uit de tuin, van het strand, in de winkel, of zelf maken, om je partner te geven?
Maak het af met jouw persoonlijke tintje en geef het op een onverwacht moment. Gegarandeerd succes!
3. Tijd & aandacht geven (Quality time)
Geef jij graag je onverdeelde aandacht aan je partner? Vind je het fijn om er écht even helemaal voor elkaar zijn, zonder telefoon, tv of welke afleiding dan ook? Dan spreek je graag via de taal: tijd & aandacht. Echte verbinding voel jij doordat je samen tijd doorbrengt, samen leuke dingen doet of een goed/ intiem gesprek voert. Jij investeert hiermee graag in je partner en het geeft jou ook het gevoel dat je bijzonder bent.
Krijg je het gevoel dat je partner niet naar je luistert of met een half oog op de mobiel of tv kijkt, terwijl jij iets belangrijks aan het vertellen bent, dan ervaar je dat als zeer kwetsend!
Tips voor tijd & aandacht
Samen lunchen, erop uit met de fiets, picknicken, sporten, ga samen op dansles, wandelen (laat samen de hond uit!), regel een oppas en ga ‘s avonds weer samen de stad in, ga weer daten zoals in het begin!
Is de favoriete liefdestaal van jouw partner, tijd & aandacht?
Wanneer deze partner jou iets wil delen, doet hij/zij dat veelal niet om advies te vragen. Hij of zij wil graag samen met je zijn, wil graag gehoord worden, het verhaal kunnen doen. Jou in de ogen aankijken. Wees er dan gewoon, zonder oplossingen te willen geven. Geef je partner je empathie, je geduld en inlevingsvermogen. Lukt het jullie om je belevenissen, gevoelens, gedachten en wensen op een rustige manier aan elkaar vertellen? Zonder te worden onderbroken door te ander? Hier een aantal tips:
Houd oogcontact wanneer de ander spreekt
Luister goed, laat je niet afleiden door iets anders
Luister en kijk naar de gevoelens en emoties
Let op zijn/ haar lichaamstaal
Val je partner niet in de rede
Heb je zelf moeite om te praten?
Oefen dit door op te schrijven welke emoties je op verschillende momenten van de dag ervaart. Deel deze aantekeningen met je partner. Geef elkaar de ruimte en tijd om je eigen gevoelens te delen.
4. Dienstbaarheid geven (acts of service)
Doe jij graag iets voor een ander, zoals klusjes of meehelpen in het huishouden, lekker eten of drinken bereiden? Dan is dit hoogstwaarschijnlijk jouw voorkeurstaal! Door een ander te ondersteunen, helpen of verwennen, kun jij een gevoel krijgen van waardevol zijn. Je draagt bij of bent van betekenis voor een ander. Spreek jij het liefst deze taal? Dan voel jij je ook vaak extra geliefd als iemand ook de last op jouw schouders wat lichter maakt en jou helpt!
De daden zijn hierbij belangrijker dan de woorden. Komt iemand anders zijn beloftes om te helpen bij jou niet na of schuift deze dingen op jou af, dan ben je ‘not amused’. Dit had jij zelf namelijk nooit gedaan!
Is de favoriete liefdestaal van jouw partner, dienstbaarheid?
Helpt je partner jou graag mee met praktische dingen? Wil deze het werk uit jou handen halen? Zoals eten koken, het gras maaien, huishoudelijke dingen doen, een kopje thee brengen, naar de supermarkt gaan als jij uitgeteld op de bank zit, de hond uitlaten enz.. dan heb je grote kans dat zijn/ haar manier van liefde uiten is, de liefdestaal ‘Dienstbaarheid'.
Dienstbaarheid is vaak bron van discussie!
In langdurige relaties veranderd met name deze vorm erg vaak. Jouw attente dienstbare partner, verlangt gedurende jullie relatie dat jij ook meer meehelpt met 'alle schoteltjes hoog houden'. Discussies over 'wie doet meer in het huishouden en met de kinderen' worden vaak verward met 'dus hij/zij houdt niet meer van mij/ons". Het helpt om dit uit elkaar te houden!
Zie dat je hier ook je eigen opvoeding in meeneemt. Hoe was dit thuis vroeger? Wat deed je vader thuis, wat deed je moeder? Welke overtuiging heb je hierin automatisch overgenomen? Onderzoek dit eens en heb het erover: Hoe was dit rollenpatroon van dienstbaarheid vroeger bij jullie thuis? Hoe willen jullie dat dit nu gaat bij jullie thuis? Hoe zorgen jullie voor een goede/ fijne taakverdeling? Pas dus op voor de stereotype patronen van vroeger!
5. Lichamelijke aanraking geven (physical touch)
Hieronder valt het geven van een zoen, een hand op de arm of knie leggen tijdens het autorijden, een tikje op de schouder, een aai door zijn/ haar haren, een innige of warme gemeende omhelzing, elkaars hand vasthouden, vrijen enz..
Als lichamelijke aanraking je primaire liefdestaal is, geniet je enorm van het geven van jouw warmte en je geborgenheid via je lichaam. Lichamelijk contact geeft je een veilig, geborgen en geliefd gevoel. Daarom is de fysieke aanwezigheid voor jou zo belangrijk.
Een LAT relatie is voor jou dan ook sterk af te raden! Waar je ook slecht tegen kunt, is om fysiek afgewezen of niet beantwoord te worden. Dit raakt je enorm in je kwetsbaarheid, je liefdevolle hart.
Is de favoriete liefdestaal van jouw partner, lichamelijke aanraking?
Het belangrijkste wat je voor je partner kunt doen, is dagelijks knuffels, kusjes of je aanraking te geven. Helemaal in een moeilijke situatie. Omarm je partner wanneer hij/zij huilt of het moeilijk heeft. Het gaat er niet om wat je zegt, maar om het fysieke liefdesgevoel dat je je partner geeft, door jouw aanraking.
Nu jullie. tijd voor Onderzoek!
1. Onderzoek eerst jouw eigen voorkeurs liefdestaal
- Op welke manier laat ik mijn partner het fijnst/ makkelijkst voelen dat ik van degene houd?
- Hoe doe ik het liefst mijn best voor mijn partner? Wat doe of zeg ik dan?
2. Bespreek de liefdestaal van jouw partner
- Op welke manier wil mijn partner mij laten zien/ voelen dat deze van mij houd?
- Wat doet of zegt mijn partner dan, wanneer deze zijn/ haar best voor me doet?
- Herken(de) ik deze manier als een uiting van liefde? Of had ik hier andere gedachten over?
3. Kijk eens of je vanaf nu rekening kunt houden met de liefdestaal van je partner.
De wijze waarop de liefde gegeven wordt, is ook vaak de wijze waarop de ander de liefde herkent én ontvangt!
Dus: wat kun je bedenken om de liefdestaal van je partner meer te spreken/ toepassen? Wat heb je dan meer of anders te doen? en vice versa.. ;-)
Tip: Maak het belangrijk! Zet het in je agenda en regel het.
~Veel plezier en succes!~
Comments