top of page
Zoeken
Foto van schrijverTiny Meuleman

Beschermend lij ... ehh leiderschap?

Liefde en relaties spelen een essentiële rol, binnen de grotere context van maatschappelijke onderwerpen. Deze grote krachten oefenen invloed uit op hoe we als maatschappij met elkaar omgaan. Hoe meer stress, gebrek aan verbinding en gevoel van onveiligheid: lees angst, in onze privé- en werkrelaties, hoe groter onze behoefte aan bescherming. Hoe meer stress, gebrek aan verbinding en angst in onze maatschappij, hoe sterker onze gezamenlijke behoefte aan ‘beschermend leiderschap’.



Alles is gerelateerd

Onze behoefte aan bescherming maakt, dat we extra gevoelig worden voor krachtige mensen met snelle, duidelijke, makkelijk ogende oplossingen. "Ja doe maar, maar haal me hier uit!" Wanneer je vanuit deze bril naar een ander kijkt, lees: je partner of een (politiek) leider, verwar je makkelijk bescherming met leiderschap; mensen die jou sterk kunnen geruststellen en het leed snel bij je weg kunnen nemen.


Persoonlijkheden die:

  • een duidelijke en krachtige mening hebben,

  • een standvastig/ rotsvaste en vaak charismatische uitstraling hebben (lees opgeblazen zelfbeeld),

  • scherpe (ogenschijnlijk hele makkelijke) overtuigende oplossingen aandragen (narcistische trekken),

  • mensen die verbaal aanvallend communiceren, zaken vanuit kritiek en tekort benaderen,

  • en op de persoon spelen in plaats van aandacht houden bij het probleem (drogredenen).


Wij zien in bovenstaande mensen, onze probleemoplossers, redders, beschermers.

Als je dit zo leest, dan klopt er iets niet in je onderbuik… toch? En toch voelt het wel beschermend. Waarom is dit? Wat is er aan de hand?


Wie beschermt de lij... ehh leider

Wat ontbreekt hier nu? Deze leiders handelen niet vanuit een basishouding van vertrouwen en ontspanning, maar handelen vanuit hun stressreactie. Ze voelen zich snel geraakt, reageren met aanvallen of verdedigen, communiceren scherp en hard overtuigend, vaak met veel drama en zijn kundig in veel wegredeneren, bagatelliseren enz.


Ze handhaven hun eigenwaarde en gevoel van invloed, door hard te werken en fel te strijden. Nog meer presteren, vaker en sterker bewijs leveren en nog feller reageren bij kritiek en tegenslag. Veel leiders houden deze energie niet vol. Vroeg of laat raken zij overspannen en uitgeput (burn-out) of sluiten zichzelf emotioneel af. Hun betrokkenheid en hun gevoel wordt steeds minder, ze worden onverschillig en star. Stoïcijns.


Wat is jouw vermogen tot goed leiderschap?

Wat is dan goed leiderschap? Leiderschap gaat o.a. over het nemen van je eigen verantwoordelijkheid, het staan in je volwassenheid en het veilig verbinding kunnen maken, met jezelf en je omgeving. Zie hier, dat jij zélf ook altijd een leider bent!

- Ken je en kun je aan jezelf toegeven wat jouw emotionele grenzen zijn?

- Herken jij jouw verschillende staten van stress & jouw eerste tekenen van onveiligheid?

- Hoe ga jij om met je eigen gevoelens en emoties?

- Hoe ga je om met tegenslag en crisis?

- Kun jij je goed inleven/ verplaatsen in de situatie van een ander, heb je een vermogen tot empathie en compassie ontwikkeld?

- Hoe veerkrachtig ben jij in het reguleren van je eigen stress toestanden?

- Wat is je vermogen tot evenwicht en sociale betrokkenheid?


Leiderschap zit in jou als mens, als individu

Echt leiderschap gaat helemaal niet over hoe je doet op je werk. Het gaat er niet om, dat jij goed in je rol zit of hoort te weten hoe het moet. Dat jij richting bepaalt, lijnen uitzet, of taken kunt uitdelen omdat jij de waarheid of wijsheid hebt.

Het houdt in dat je een sterk evenwichtig bewustzijn hebt ontwikkeld. Dat je van een afstandje naar jezelf kunt kijken. Dat je je eigen reacties doorziet, hier op een veerkrachtige manier doorheen kunt navigeren en je gedrag kunt bijstellen.

  • Je staat goed in contact met jouw eigen stresssysteem; je herkent je neiging tot aanvallen/verdedigen (vechtmodus), vluchten (weglopen/ conflict vermijden) of bevriezen (terugtrekken/ negeren /afsluiten),

  • Je handelt vanuit jouw basisgevoel van veiligheid en vertrouwen; je lichaam voelt ontspannen, je voelt je van betekenis zijn en ervaart positieve gevoelens en emoties,

  • Je maakt oprechte verbinding met anderen vanuit compassie en empathie (hebt sociale betrokkenheid).


Wanneer jij veilig aanvoelt en je veilig (voorspelbaar) gedraagt, voelt de ander dit onbewust aan in zijn of haar lichaam. Deze voelt dat hij of zij zich kan ontspannen. Hierdoor wordt het mogelijk dat:

  • er een oprecht en puur gevoel van verbinding ontstaat,

  • jullie een eerlijk en open gesprek kunnen voeren over jullie mogelijkheden, onzekerheden en jullie grenzen,

  • de onenigheid over een onderwerp op een constructieve manier kan worden uitgesproken.

  • dat jullie het best oneens mogen zijn over zaken of taken, maar elkaar als mens blijven erkennen en vertrouwen.


Het creëert een positieve en veilige sfeer van ‘wij’, in plaats van een angstige ‘ik blijf op mijn hoede bij jou’ en ‘ik tegenover jij’ relatie. Dit werkt door op de mentale gezondheid: niet alleen die van jou alléén, of tussen jullie als partners of collega’s, maar uiteindelijk voor iedereen in onze maatschappij.




78 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page